Черна дупка с маса около 33 млрд. пъти над тази на

...
Черна дупка с маса около 33 млрд. пъти над тази на
Коментари Харесай

Учени откриха черна дупка с маса над 33 млрд. пъти повече от тази на Слънцето

Черна дупка с маса към 33 милиарда пъти над тази на Слънцето е открита от английски астрономи.

Учени от университета на Дърам споделиха, че черната дупка е една от най-големите, следени в миналото.

Изследователите разказват откритията си, оповестени в профилираното издание " Monthly Notices of the Royal Astronomical Society ", като " извънредно вълнуващи ".

" Тази черна дупка, която е с почти 30 милиарда пъти над масата на нашето Слънце, е една от най-големите, засичани в миналото и в горната граница на равнищата, за които считаме теоретично, че могат да доближават черните дупки, тъй че това е извънредно вълнуващо изобретение ", сподели ръководителят на изследването д-р Джеймс Найтингейл от Факултета по физика на университета на Дърам.
Прочетете още
Свръхмасивните черни дупки са обектите с най-голяма маса във Вселената, с маса от 10 милиарда пъти до 40 милиарда пъти над масата на Слънцето. Според астрономите те могат да бъдат открити в центъра на всички огромни галактики като Млечния път.
Тези черни дупки се срещат рядко, сложни са за засичане и произходът им е неразбираем. Някои учени считат, че са завършени от сливането на масивни галактики преди милиарди години, когато Вселената към момента е била млада.

За откритието си откривателите от университета на Дърам са употребявали прилежаща вселена като гравитационна леща, трансформирайки я в гигантско увеличително огледало. С негова помощ те са открили съществуването на свръхмасивната черна дупка. Чрез компютърни симулации в университета и със фотоси, снимани от телескопа Хъбъл, те са удостоверили размера й.
British scientists discover ultramassive black hole ’30bn times the mass of the Sun’
— The Independent (@Independent)
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР